Άνοιγμα Αθήνας και Λευκωσίας προς Ιορδανία, κατά την πρόσφατη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδος και Κύπρου, στη Λευκωσία


Η δυνατότητα παράλληλων τριγώνων συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και χώρες από την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, απασχόλησε τη συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά με τον Κύπριο ομόλογό του κ. Ι. Κασουλίδη στη Λευκωσία, στις 26 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της τριήμερης, επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο.

 

Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι τριμερή σχήματα συνεργασίας όπως εκείνα μεταξύ Ελλάδος – Κύπρου και Ισραήλ ή Αιγύπτου, μπορούν να επεκταθούν και με άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, όπως η Ιορδανία. Με δεδομένες τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, από την ατζέντα των συνομιλιών δεν έλειψε το προσφυγικό, ενώ σημαντικό σκέλος αυτών αναλώθηκε στο ενεργειακό.

Η συζήτηση περί το ενεργειακό εφάπτεται και με τις δύο υφιστάμενες τριμερείς σχέσεις συνεργασίας (Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και Αιγύπτου). Στην πρώτη περίπτωση εξετάζεται η διαφορά αντίληψης μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για το κοίτασμα «Αφροδίτη». Εν προκειμένω, το Ισραήλ θεωρεί ότι μέρος του κοιτάσματος κείται εντός των δικών του χωρικών υδάτων, ως εκ τούτου πρέπει να εγκρίνει την ανάπτυξη της δεξαμενής στην «Αφροδίτη». Στη δεύτερη περίπτωση, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει η ανακάλυψη φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Zohr», το οποίο βρίσκεται εντός της αιγυπτιακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Σύμφωνα με κάποιες απόψεις, το συγκεκριμένο κοίτασμα αλλά και η ευρεία έκτασή του μπορεί να αποτελέσει βάση για τη συμφωνία ορισμού ΑΟΖ ανάμεσα στην Αίγυπτο, την Κύπρο και –υπό προϋποθέσεις– την Ελλάδα.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

No Banner to display

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

No Banner to display

Αρχείο Ειδήσεων

Σεπτεμβρίου 2020
M T W T F S S
« Oct    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Widget

No Banner to display

No Banner to display

No Banner to display

No Banner to display

No Banner to display