Κι επισήμως σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας-Κατάρ, με πολιτικο-στρατιωτικές αλλά και οικονομικές επεκτάσεις


Παρά τα αυξανόμενα προβλήματα και τις πολλαπλές απειλές στα νότια και νοτιοανατολικά της σύνορα, η Τουρκία φαίνεται αποφασισμένη να επεκτείνει την επιρροή της στον Περσικό Κόλπο, με όχημα το Κατάρ.

 

 

Τουρκία και Κατάρ, τα δύο συμμαχικά, σουνιτικά, κράτη, υπέγραψαν σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας, βάσει του οποίου στρατιωτικές δυνάμεις της μιας χώρας μπορούν να αναπτύσσονται στο έδαφος της άλλης. Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, ο όρος αυτός θα λειτουργήσει, μάλλον, μονόπλευρα.

 

 

«Ο στρατός του Κατάρ είναι μικρός. Ο τουρκικός Στρατός είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στο ΝΑΤΟ. Με δεδομένες τις τουρκικές περιφερειακές φιλοδοξίες, ο όρος αυτός του συμφώνου σημαίνει πως η Τουρκία θα αναπτύξει δυνάμεις της στο Κατάρ», αναφέρει Τούρκος αναλυτής.

 

 

Η στρατιωτική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ περιλαμβάνει ακόμα όρους σχετικά με την κοινή εκπαίδευση, κοινές ασκήσεις και συνεργασία των αμυντικών τους βιομηχανιών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου η Τουρκία έχει στρατηγικές βλέψεις από την συνεργασία της με της χώρες του Περσικού.

 

 

«Η συμφωνία με το Κατάρ σημαίνει πως η Τουρκία έχει ήδη κερδίσει έδαφος, σε στρατηγικό επίπεδο στην περιοχή του Κόλπου, όπου ήδη έχει επεκτείνει την επιρροή της», είπε και συμπλήρωσε πως παρόμοιες συμφωνίες αναμένεται να υπογραφούν μεταξύ της Τουρκίας και άλλων χωρών του Κόλπου.

 

 

Πηγή: www.defence-point.gr

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

No Banner to display

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

No Banner to display

Αρχείο Ειδήσεων

Αυγούστου 2020
M T W T F S S
« Oct    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Widget

No Banner to display

No Banner to display

No Banner to display

No Banner to display

No Banner to display