Λακκοτρύπης: «Σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις για πώληση φυσικού αερίου στην Αίγυπτο»


Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη, οι συζητήσεις για τις συμφωνίες που θα διέπουν την πώληση φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην Αίγυπτο.

Ο κ. Λακκοτρύπης προέβη σε δηλώσεις στο περιθώριο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου το μεσημέρι, στην Πύλη Αμμοχώστου, κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ανακοίνωσε την έναρξη προγράμματος στήριξης μικρών επιχειρήσεων στην Κύπρο με ποσό που φτάνει τις 780 χιλιάδες ευρώ, για περίοδο δύο ετών.

 

Ερωτηθείς για τις διακρατικές συμφωνίες που πρόκειται να υπογραφούν μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, ο Υπουργός είπε ότι σε διμερές επίπεδο με την Αίγυπτο, επειδή υπάρχουν οι συμφωνίες για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη», είναι σε προχωρημένο στάδιο και οι εμπορικές συζητήσεις σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες που θα διέπουν μια τέτοια πώληση.

 

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Υπουργό, γίνονται διαβουλεύσεις και για τις άλλες διακρατικές συμφωνίες που χρειάζονται ώστε να διευκολυνθούν οι εταιρείες να φτάσουν στις εμπορικές συμφωνίες.

 

«Για παράδειγμα, το θέμα της διακρατικής συμφωνίας που θα διέπει τους διασυνοριακούς υποθαλάσσιους αγωγούς. Ετοιμάζονται κάποιες εισηγήσεις σε ό,τι αφορά τα νομικά κείμενα με τη βοήθεια της Νομικής Υπηρεσίας για να αποσταλούν και στην αιγυπτιακή πλευρά έτσι ώστε να αρχίσει η συζήτηση και εν τέλει η υπογραφή τους» είπε, προσθέτοντας πως η βούληση και των δύο πλευρών είναι να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.

 

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Υπουργός ανέφερε ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε επαφή με το Υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου σε ό,τι αφορά τα γεωλογικά δεδομένα του κοιτάσματος «Ζορ», που θα καταδείξουν εάν αυτό εκτείνεται και στην κυπριακή ΑΟΖ. «Είναι ένα θέμα που το χειριζόμαστε σε διακρατικό επίπεδο με την Αίγυπτο για να τα λάβουμε μόλις τα έχουν και εκείνοι στη διάθεσή τους από την εταιρεία που έκανε τη γεώτρηση», εξήγησε.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

No Banner to display

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

No Banner to display

Αρχείο Ειδήσεων

Σεπτεμβρίου 2020
M T W T F S S
« Oct    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Widget

No Banner to display

No Banner to display

No Banner to display

No Banner to display

No Banner to display