Ο απολογισμός του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ για το Μέλλον της Αιγύπτου, στο Σαρμ Ελ Σέιχ – Τί έγραψε ο αιγυπτιακός τύπος


Στις οικονομικές συμφωνίες που υπογράφηκαν στο Σαρμ Ελ Σέιχ, αναφέρθηκαν τα αιγυπτιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, που κατέγραψαν τις εξελίξεις από το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ για το Μέλλον της Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε στο Σαρμ Ελ Σέιχ, από 13 έως 15 Μαρτίου.

 

 Οι συμφωνίες αυτές περιλαμβάνουν και τη δημιουργία της νέας διοικητικής πρωτεύουσας, του οποίου ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 45 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

 

Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν

 

 

Ο τομέας του πετρελαίου και της ενέργειας έλαβε τη μερίδα του λέοντος.  Ειδικότερα, υπεγράφη μια συμφωνία  με την British Petroleum που επεκτείνει τις εξορύξεις  πετρελαίου και ανέρχεται στο συνολικό κόστος ύψους 12 δις δολαρίων. Υπογράφηκαν επίσης, τέσσερις συμφωνίες με τη Siemens που φθάνουν τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια και δύο με τη Σαουδική Acqua εταιρεία ενέργειας και την εταιρία των Ηνωμένων Αραβικών  Εμιράτων, Masdar  το σύνολο των οποίων φθάνει τα  4,9 δις δολάρια. Ακόμη μία συμφωνία υπογράφηκε επίσης, με την εταιρία πετρελαίου Oil Eini, αξίας 4,9 δις δολαρίων.

 

O Πρόεδρος Σίσι και ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων παρευρέθηκαν στην υπογραφή της συμφωνίας για την ίδρυση της νέας αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

 

Ο Υπουργός Πετρελαίου Σερίφ  Ισμαήλ και ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής BP  υπέγραψαν συμφωνία για την επέκταση νέων εξορύξεων πετρελαίου ανατολικά και δυτικά του Νείλου και της Μεσογείου σε συνολικές επενδύσεις ύψους 12 δις δολαρίων. Ο διευθύνων σύμβουλος της BP, δήλωσε ότι η συμφωνία αυτή είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Αιγύπτου στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς θα παρέχει το 25% των αναγκών της τοπικής αγοράς και θα δημιουργήσει περισσότερες από 5.000 θέσεις εργασίας.

 

Ο Υπουργός Πετρελαίου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας πετρελαίου Eni υπέγραψε συμφωνία για επενδύσεις αξίας 5 δις δολαρίων.

 

Μία άλλη  συμφωνία υπογράφηκε επίσης, με την Ισλαμική Διεθνή Ένωση για τη χρηματοδότηση της εισαγωγής των προϊόντων πετρελαίου, τα οποία απαιτούνται από την αιγυπτιακή αγορά, όπως βουτάνιο. Η Υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας Naglaa Αλ Ahwany υπέγραψε  τρεις συμφωνίες με την Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης αξίας  875 εκατομμυρίων δολλαρίων.

 

Ο Υπουργός του ανεφοδιασμού Khaled Hanafy και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα  με την εταιρία Al Swedan υπέγραψαν συμφωνία για τη συμμετοχή στο εμπόριο και στο μάρκετινγκ της πόλης στο νέο κανάλι του Σουέζ, το σύνολο των οποίων επενδύσεων ανέρχεται στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Ο Υπουργός Στέγασης υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με τον Σαουδάραβα επιχειρηματία Αμπντέλ Ραχμάν Αλ Σαρμπάτλι για την εκτέλεση του έργου της Νότιας Μαρίνας που αφορά σε μια επένδυση ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

 

Οι συναντήσεις του Αιγύπτιου προέδρου με τους  εκπροσώπους των χωρών

 

 

Ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων  στο περιθώριο της Διάσκεψης της αιγυπτιακής Οικονομικής Ανάπτυξης.

Ο Σίσι συναντήθηκε με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Matteo Renzi, ο οποίος τόνισε την πλήρη υποστήριξη της Ρώμης για τις προσπάθειες της Αιγύπτου με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας. Ο Αιγύπτιος ηγέτης συναντήθηκε επίσης, με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Philip Hammond, ο οποίος εξέφρασε τη δέσμευση της χώρας του να στηρίξει την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των προσπαθειών της Αιγύπτου, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή.

 

Ο Σίσι συναντήθηκε επίσης, με την Υπεύθυνη της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Federica Mogherini και τής δήλωσε ότι ο πανευρωπαϊκός φορέας είναι στρατηγικός εταίρος της Αιγύπτου. Η Mogherini, από την πλευρά της, δήλωσε ότι η Ε.Ε. θα συνεχίσει να στηρίζει τα σχέδια ανάπτυξης της Αιγύπτου, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

 

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, σε συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ, την διευθύνουσα σύμβουλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη Suma Chakrabarti,  δήλωσαν ότι επανεξέτασαν τα μέτρα που λαμβάνονται από την αιγυπτιακή κυβέρνηση για την επίτευξη των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

 

Ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι συναντήθηκε και με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας Sigmar Gabriel ο οποίος τού μετέφερε τους χαιρετισμούς της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ καθώς και απηύθυνε επίσημη πρόσκληση προς τον Αιγύπτιο Πρόεδρο να επισκεφθεί τη Γερμανία για να συζητήσει τα μέσα για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

 

Ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι Σ έλαβε ένα μήνυμα από τον Κινέζο Πρόεδρο, Xi Jinping που εκφράζει τον  ενθουσιασμό του Πεκίνου για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με το Κάιρο σε όλους τους τομείς. Το μήνυμα παραδόθηκε από τον Κινέζο υπουργό Εμπορίου Gao Hucheng.

 

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Ελ Σίσι συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη.  Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης στο Διεθνές Συνέδριο για την Οικονομική Ανάπτυξη της Αιγύπτου, στο Σαρμ Ελ Σέιχ, ανέφερε ότι «το Συνέδριο αυτό λαμβάνει χώρα σε ένα σημείο καμπής για τη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου, αφού βρίσκει τη χώρα να εισέρχεται σε μια νέα εποχή. Μια εποχή που σηματοδοτεί το τέλος της πολιτικής αστάθειας και την απαρχή μιας μακροπρόθεσμης διαδικασίας για να φτάσει η χώρα στην προοπτική πλήρους ανάπτυξης της».

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι γεωγραφικά η Κύπρος έχει το προνόμιο να είναι στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής. Έχει επίσης, πρόσθεσε, το προνόμιο να είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο νοτιο-ανατολικότερο άκρο της και επεσήμανε ότι «το όραμά μας για την προώθηση αυτής της συνεργασίας ανατολής – δύσης άρχισε ήδη να καρποφορεί με τη μορφή του πλαισίου τριμερούς συνεργασίας που έχουμε εγκαθιδρύσει ανάμεσα στην Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο».

 

 

Οι συμφωνίες με τις εταιρίες

 

 

Ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι συναντήθηκε με τον Joe Kaeser επικεφαλή Σύμβουλο της Siemens. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προσπαθειών της Αιγύπτου να αυξήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης και των νέων έργων. Κατά την διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν τα έργα που θα πραγματοποιηθούν από τη Siemens στην Αίγυπτο, κατά την προσεχή περίοδο συμπεριλαμβανομένου ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Beni Suef. Η μονάδα θα παράγει έως και 4.440 μεγαβάτ. Το κόστος του έργου μειώθηκε κατόπιν συμφωνίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης από 2,5 δις ευρώ σε 2,2 δις ευρώ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρίας. Η έκπτωση θα διατεθεί ως επιχορήγηση από τη γερμανική εταιρεία για την υποστήριξη της αιγυπτιακής οικονομίας. Συζητήθηκε και ένα άλλο έργο αιολικής ενέργειας με μία επένδυση 300 εκατομμυρίων ευρώ η οποία αναμένεται να παράγει 2.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Joe Kaeser, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens AG, δήλωσε στο ημικρατικό αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων «ΜΕΝΑ» ότι η Siemens θα κατασκευάσει ένα εργοστάσιο στην Αίγυπτο, για την κατασκευή πτερύγιων ρότορα για ανεμογεννήτριες. Βάσει των συμφωνιών, η Siemens θα προτείνει τη δημιουργία πρόσθετων μονάδων παραγωγής έως 6,6 GW και 10 υποσταθμούς για αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

 

«Η Αίγυπτος χρειάζεται ένα ισχυρό και αξιόπιστο ενεργειακό σύστημα για τη στήριξη της μακροπρόθεσμης, βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, και έμπειρους συνεργάτες οι οποίοι κατανοούν τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα», δήλωσε ο Kaeser.» Η τεχνολογία και η τεχνογνωσία της Siemens θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη της Αιγύπτου για περισσότερα από 150 χρόνια και η ιστορία μας δείχνει ότι, παραδίδουμε ό, τι υποσχόμαστε».  Η συμφωνία προβλέπει ότι η Siemens θα είναι ο ανάδοχος που είναι υπεύθυνος για τις μηχανικές εγκαταστάσεις, την προμήθεια και την κατασκευή (EPC) για το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας Beni Suef στην Άνω Αίγυπτο και θα συνεργαστούν με τους τοπικούς εταίρους.

 

«Η αιολική ενέργεια είναι καθαρή και ανανεώσιμη πηγή και θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Αιγύπτου σε αυτό το σημαντικό σημείο στην ιστορία της. Η προσθήκη δύο  G.W. θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος της χώρας», δήλωσε ο Markus Tacke, ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Wind Power .»Η Αίγυπτος έχει μεγάλες δυνατότητες για την παραγωγή αιολικής ενέργειας, ιδιαίτερα στον Κόλπο του Σουέζ και την κοιλάδα του Νείλου»,  πρόσθεσε. «Είμαστε υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση και το λαό της Αιγύπτου να αξιοποιήσει αυτό το δυναμικό.»

 

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει τη χρήση του ανέμου κατά τα επόμενα χρόνια, ως μέρος ενός σχεδίου για την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από αιολική ενέργεια σε 7,2 GW μέχρι το 2020.

 

 

Η Αίγυπτος και η Κίνα υπέγραψαν νέα συμφωνία

 

 

Ο Υπουργός Ηλεκτρικής Ενέργειας Mohamed Shaker και ο Πρόεδρος της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού Corporation της Κίνας (SGCC) παρευρέθηκε στην υπογραφή της συμφωνίας-πλαισίου για την ανάπτυξη του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Αίγυπτο με επενδύσεις ύψους  1, 8 δις δολαρίων.

 

 

Η Κυπριακή Εταιρία Υδραγονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) υπέγραψε συμφωνία

 

 

Μνημόνιο συναντίληψης με την Αιγυπτιακή Εταιρεία Φυσικού Αερίου (Egyptian Natural Gas Holding Company – EGAS) για την τεχνική μελέτη εξαγωγής και πώλησης του κυπριακού αερίου προς την Αίγυπτο, υπέγραψε η Εταιρία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ).

 

 

sisi sharm 2015 04Η Αίγυπτος παρουσίασε  σχέδιο για την οικοδόμηση μιας νέας πρωτεύουσας

 

 

Η Αίγυπτος ένωσε τις δυνάμεις της με έναν προγραμματιστή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να οικοδομήσει μια νέα πρωτεύουσα που θα μπορούσε να είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα υποδομής  στον κόσμο. Η πόλη αυτή  θα απλώνεται σε  πάνω από 150 τετραγωνικά μίλια και θα μπορεί να φιλοξενήσει 7 εκατομμύρια ανθρώπους.

 

Η σημερινή πρωτεύουσα του Καΐρου φιλοξενεί πάνω από 18 εκατομμύρια ανθρώπους και ζουν εντός και γύρω από την πόλη. Η κυβέρνηση λέει ότι η ιδέα είναι να μειωθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση στο Κάιρο, η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί με τον διπλασιασμό του πληθυσμό κατά τις επόμενες δεκαετίες. Ακριβής τοποθεσία δεν είχε ακόμα ανακοινωθεί, αλλά η πόλη αναμένεται να κατασκευαστεί στα ανατολικά του Καΐρου. Θα είναι πιο κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα, μεταξύ δύο μεγάλων αυτοκινητοδρόμων του Σουέζ και τους δρόμους Ain Sokhna.  Εκτός από τις νέες πρεσβείες και κυβερνητικά κτίρια, σχεδιάζει να έχει ένα διεθνές αεροδρόμιο, ηλιακά πάρκα ενέργειας, 40.000 δωμάτια ξενοδοχείων, σχεδόν 2.000 σχολεία και 18 νοσοκομεία. Όλα θα συνδέονται μεταξύ τους με πάνω από 10.000 χιλιόμετρα νέου οδικού δικτύου.

 

 

 

 

 

sisi sharm 2015 04

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

No Banner to display

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

No Banner to display

Αρχείο Ειδήσεων

Σεπτεμβρίου 2020
M T W T F S S
« Oct    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Widget

No Banner to display

No Banner to display

No Banner to display

No Banner to display

No Banner to display