Περιορισμένες για την Αίγυπτο, οι επιπτώσεις της ψύχρανσης των σχέσεων με το Κατάρ, εκτιμούν Τύπος και οικονομικοί αναλυτές


 

 

 

 

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εγχώριων οικονομικών αναλυτών που δημοσίευσε ο αιγυπτιακός Τύπος, περιορισμένες αναμένεται να είναι για την Αίγυπτο οι οικονομικές επιπτώσεις της απόφασης διακοπής διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ, καθώς και του αποκλεισμού των οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με αυτό, την οποία έλαβε η αιγυπτιακή κυβέρνηση, από κοινού με άλλες αραβικές χώρες (αρχικά τις Σ. Αραβία, Μπαχρέιν, ΗΑΕ και Υεμένη), στις 5 Ιουνίου.

 

 

 

 

Όπως επισημαίνει σε σχετική μελέτη του το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο, «ως δυνητικό κίνδυνο εξαιτίας της διακοπής των σχέσεων με το Κατάρ, ορισμένοι αναλυτές επισήμαναν την ενδεχόμενη απέλαση Αιγυπτίων εργαζομένων στην χώρα του Κόλπου, οι οποίοι συνολικά ανέρχονται σε περί τους 300 χιλιάδες, 180 χιλιάδες εκ των οποίων απασχολούνται στα κατασκευαστικά έργα των αθλητικών εγκαταστάσεων που θα φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2022. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο μάλλον αποκλείεται πάντως προς το παρόν, καθώς το Κατάρ έχει παράσχει διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να θίξει τα δικαιώματα αλλοδαπών εργαζομένων εξαιτίας των πρόσφατων πολιτικών εντάσεων με τις ως άνω χώρες».

 

 

 

 

Σε άλλο σημείο του σημειώματος του Γραφείου ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο επίσης σημειώνεται ότι «η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ δεν αναμένεται εξάλλου να έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις ούτε επί των αιγυπτιακών εξαγωγών, καθώς οι εξαγωγές προς Κατάρ αντιπροσωπεύουν μικρό μέρος των συνολικών αιγυπτιακών εξαγωγών. Από την άλλη, παρ’ ότι η κατάσταση δεν είναι ακόμη απολύτως ξεκάθαρη, δεν διαφαίνεται ιδιαίτερα ορατό τουλάχιστον στην παρούσα φάση, το ενδεχόμενο άμεσης διακοπής της τροφοδοσίας της Αιγύπτου με καταρινό υγροποιημένο φυσικό αέριο. Σημειωτέον ότι οι αιγυπτιακές εισαγωγές αερίου από το Κατάρ ανήλθαν το 2016 σε 1,481 δισ δολάρια. Οι συνολικές αιγυπτιακές εισαγωγές από το Κατάρ ανήλθαν το 2016 σε 1,6 δισ. δολάρια, ενώ οι εξαγωγές προς το Κατάρ σε 280 εκατομμύρια δολάρια.

 

 

 

 

Παράλληλα, η άμεση αντίδραση του Χρηματιστηρίου Αιγύπτου στην διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ υπήρξε ελαφρά θετική, με τον κεντρικό δείκτη να αυξάνεται ελαφρά (+0,18%) και να κλείνει στις 13.520 μονάδες στις 5.6. Αιγύπτιοι χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν πως η πολιτική ένταση μεταξύ των 2 χωρών δεν αναμένεται να πλήξει το αιγυπτιακό Χρηματιστήριο, δεδομένου ότι το Κατάρ δεν αποτελεί εκ των κορυφαίων επενδυτών σε αυτό, το οποίο κυριαρχείται –όσον αφορά τις χρηματιστηριακές επενδύσεις αραβικών προελεύσεων- από σαουδαραβικά, εμιρατινά και κουβεϊτιανά κεφάλαια.

 

 

 

 

Όπως, τέλος, ανέφερε ο εγχώριος οικονομικός Τύπος, η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου (CBE) δεν έχει δώσει οδηγίες στις τράπεζες της χώρας να σταματήσουν να συναλλάσσονται σε καταρινά ριάλια, σε συνέχεια της διακοπής των σχέσεων με το Κατάρ. Επιπλέον, κατά τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, κ. Amer, η μεγάλη, καταρινών συμφερόντων τράπεζα Qatar National Bank – Al Ahli που λειτουργεί στην Αίγυπτο είναι αιγυπτιακή τράπεζα, η οποία λειτουργεί με βάση την αιγυπτιακή νομοθεσία και υπό την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ οι εγχώριες καταθέσεις στην εν λόγω τράπεζα προστατεύονται απολύτως με βάση την αιγυπτιακή νομοθεσία.

 

 

 

 

Σύμφωνα ωστόσο με δημοσιεύματα του οικονομικού Τύπου, και όπως επισημαίνει το Γραφείο ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο, ορισμένες αιγυπτιακές τράπεζες αποφάσισαν να σταματήσουν τις συναλλαγές σε καταρινά ριάλια, μεταξύ των οποίων η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, κρατικής ιδιοκτησίας National Bank of Egypt (NBE). Όπως διευκρίνισαν στην συνέχεια αξιωματούχοι του αιγυπτιακού τραπεζικού κλάδου, επρόκειτο για προσωρινές διακοπές των συναλλαγών σε καταρινά ριάλια, έως ότου ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διευθετήσεις με τα συνεργαζόμενα γραφεία συναλλάγματος. Σύμφωνα πάντοτε με τον Τύπο, ορισμένες άλλες αιγυπτιακές τράπεζες έλαβαν ανάλογες αποφάσεις διακοπής σχέσεών τους με καταρινές ανταποκρίτριές τους τράπεζες, κυρίως ως αποτέλεσμα προγενέστερων προβλημάτων διαφορών που αντιμετώπιζαν με αυτές.

 

 

 

 

Όπως υπογράμμισε ο οικονομικός Τύπος, το Κατάρ τροφοδότησε κατά την περίοδο 2011-2013 την Αίγυπτο με δολλαριακές καταθέσεις ύψους $7-$8 δισ., η ψύχρανση ωστόσο των σχέσεων των 2 χωρών μετά τον Ιούνιο 2013 και την πτώση του καθεστώτος Morsi ανάγκασαν την αιγυπτιακή πλευρά να αποπληρώσει τα εν λόγω κεφάλαια στο Κατάρ.

 

 

 

 

Σύμφωνα, τέλος, με δηλώσεις της Αιγύπτιας Υπουργού Επενδύσεων & Διεθνούς Συνεργασίας κας Nasr στις 7.6, οι καταρινές επενδύσεις στην Αίγυπτο απολαμβάνουν απόλυτης προστασίας με βάση την αιγυπτιακή νομοθεσία. Με βάση στοιχεία της αιγυπτιακής Γενικής Αρχής Επενδύσεων (GAFI), το ύψος των καταρινών επενδύσεων στην Αίγυπτο ανέρχεται σε $1,1 δισ., το 80% των οποίων σε κλάδους υπηρεσιών, καταλήγουν οι οικονομικοί αναλυτές.   

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

No Banner to display

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

No Banner to display

Αρχείο Ειδήσεων

Σεπτεμβρίου 2020
M T W T F S S
« Oct    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Widget

No Banner to display

No Banner to display

No Banner to display

No Banner to display

No Banner to display