Το άνοιγμα της Πρεσβείας της Ιορδανίας στην Κύπρο, ανήγγειλαν στο Αμμάν οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών


Η Ευρώπη έχει υποχρέωση να βοηθήσει την Ιορδανία να αντιμετωπίσει το προσφυγικό πρόβλημα, αφού η χώρα ανέλαβε ρόλο σε αυτό το θέμα εκ μέρους ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ιορδανό Υπουργό Εξωτερικών και Αναπληρωτή Πρωθυπουργό κ. Nasser Judeh, στο Αμμάν, στις 12 Νοεμβρίου.

 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι με τον κ. Κασουλίδη συζήτησαν την «εξαιρετικά παραγωγική συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Βασιλιά της χώρας.

 

Άκουσα από πολλούς Ιορδανούς για το πόσο ευτυχείς ήταν για τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη αναφορικά με τη σχέση των δύο χωρών που δεν είναι μόνο ιστορική και ξεχωριστή, αλλά είναι και αδελφική», είπε ο Ιορδανός Υπουργός Εξωτερικών.

 

Εξέφρασε, επίσης, ικανοποίηση για το άνοιγμα Πρεσβείας της Ιορδανίας στην Λευκωσία πολύ σύντομα, σημειώνοντας ότι «ευχόμαστε αυτό να είναι ακόμη ένα βήμα για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας».

 

Πρόσθεσε ότι «σήμερα συζητήσαμε εκ νέου κάποια από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του Βασιλιά με τον Πρόεδρο και τη συνάντηση του Προέδρου με τον Πρωθυπουργό. Με τον ομόλογό μου συναντιόμαστε συχνά σε διάφορα φόρα. Υπάρχουν σοβαρές προκλήσεις στην περιοχή, για τις οποίες χρειάζεται εντατική διαβούλευση μεταξύ των δύο χωρών μας».

 

Επεσήμανε ότι κατά τη συνάντησή τους συζήτησαν το Συριακό και το προσφυγικό και σημείωσε ότι η Κύπρος έχει ευαισθησίες σε αυτό το θέμα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι πρόσφυγες στην Ιορδανία υπερβαίνουν το 20% του πληθυσμού της χώρας.

 

Η Κύπρος, πρόσθεσε, αποτελεί πολλές φορές καταφύγιο για πρόσφυγες και πρέπει να συνεργαστούμε για να κάνουμε τη διεθνή κοινότητα γνώστη της ευθύνης της να βοηθήσει τις μικρές χώρες που κάνουν τόσα πολλά εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.

 

«Συζητήσαμε το Παλαιστινιακό και το αδιέξοδο που υπάρχει στις πολιτικές διαβουλεύσεις, και όταν δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις υπάρχει κενό που οδηγεί σε έκρηξη και έχουμε νέο κύκλο βίας.

 

Συζητήσαμε, επίσης, τις ευρύτατες προοπτικές για διμερή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας είτε στον τομέα του τουρισμού είτε της ενέργειας είτε σε άλλους τομείς και θα έχουμε ανταλλαγές επισκέψεων και συζητήσεων για να βρούμε τρόπους εφαρμογής των όσων έχουν συμφωνηθεί», κατέληξε ο κ. Judeh.

 

Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι κατά τη συνάντηση, έγινε συζήτηση για το πώς θα τεθούν σε εφαρμογή τα όσα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ του Βασιλιά και του Προέδρου.

 

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν πολλά υποσχόμενα για να γίνουν σε όλους τους τομείς, έχοντας υπόψη ότι πρέπει να εργαστούμε μαζί ως δύο μετριοπαθείς χώρες σε μια πολύ ταραχώδη περιοχή, διότι αυτό στο οποίο πρέπει να πετύχουμε είναι να φέρουμε και να επεκτείνουμε τη σταθερότητα στην περιοχή και όχι να επιτρέψουμε στην αστάθεια να μας επηρεάσει.

 

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ιορδανία –και το αντιμετωπίζει εκ μέρους όλου του κόσμου- είναι το προσφυγικό, είπε και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε το κύμα προσφύγων να μεταφερόταν στην Ευρώπη ή και αλλού, «συνεπώς, είναι υποχρέωση –και όχι καλοσύνη- της ΕΕ να τρέξει προς βοήθεια των Ιορδανικών Αρχών για να μπορέσουν να προσφέρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης σε αυτούς τους πρόσφυγες. Παράλληλα γίνονται προσπάθειες για μια πολιτική λύση και για καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ώστε να μπορέσουν οι πρόσφυγες κάποια στιγμή να επιστρέψουν στις εστίες τους, είπε ο κ. Κασουλίδης.

 

Σημείωσε ότι η Ευρώπη τώρα αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, αφού κύματα προσφύγων κατευθύνονται προς την Ευρώπη και πρόσθεσε ότι τα χρήματα που θα ξοδευτούν για το προσφυγικό θα μπορούσαν να είχαν προσφερθεί πολύ ενωρίτερα στις φίλες μετριοπαθείς χώρες που συμβάλλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή.

 

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών απηύθυνε πρόσκληση στον Ιορδανό ομόλογό του να επισκεφθεί την Κύπρο με την ευκαιρία και του ανοίγματος της Πρεσβείας της χώρας στην Κύπρο στις αρχές του 2016.

 

Ενωρίτερα, ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γερουσίας κ. Faisal Al Fayez και με τον Πρόεδρο της Κάτω Βουλής της Ιορδανίας κ. Atef Tarawneh.

 

Κατά τις επαφές του τον Υπουργό Εξωτερικών συνόδευε ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Αμμάν κ. Χαράλαμπος Χατζησάββας.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

No Banner to display

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

No Banner to display

Αρχείο Ειδήσεων

Σεπτεμβρίου 2020
M T W T F S S
« Oct    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Widget

No Banner to display

No Banner to display

No Banner to display

No Banner to display

No Banner to display